T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRŞEHİR / MERKEZ - Yukarı Homurlu Ortaokulu

2024 LGS BAŞVURU TAKVİMİ

2024 LGS BAŞVURU TAKVİMİ

1. GENEL AÇIKLAMALAR Bu kılavuzda, 2024 yılında “Merkezî Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları”na öğrenci seçmek amacıyla yapılacak Merkezî Sınav ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır. Merkezî Sınav; tüm il merkezleri ile gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az 10 (on) öğrenci olmak kaydıyla belirlenecek yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da ve ikinci oturum 11.30’da başlayacaktır. Merkezî Sınav başvuruları; isteğe bağlı olup sınava katılmak isteyenler, başvurularını 18-29 Mart 2024 tarihleri arasında elektronik ortam (https://eokul.meb.gov.tr/) üzerinden yapacaktır. Sınav, 8’inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacaktır. Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve oturumlar aynı gün yapılacaktır. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilecektir. Merkezî Sınav başvuru ve sonuçlarıyla ilgili iş ve işlemler Bakanlık tarafından elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorunla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerinde bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir. Öğrenciler, Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu 2024’e https://www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir.

2. BAŞVURU ŞARTLARI 2.1.Resmî ve Özel Ortaokullar, İmam Hatip Ortaokulları Öğrencilerinin Başvuru Şartları 2023-2024 öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. 2.2.Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Başvuru Şartları Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve Açık Öğretim Ortaokulu 2023-2024 eğitim öğretim yılı 3. dönemi itibarıyla mezun veya mezun olabilecek durumda olmak. 2.3.Yurt dışında e-Okul Sisteminde Kayıtlı Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Başvuru Şartları 2023-2024 öğretim yılında yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. 2.4.Yurt dışında e-Okul Sisteminde Kayıtlı Olmayan Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Başvuru Şartları Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği/başkonsoloslukları aracılığıyla, 5/4/2023 tarihli ve 32154 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği” esas alınarak öğrenim Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu – 2024 Sayfa | 4 belgesi kontrol edilen öğrencilerden, Türkiye’deki 8’inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmak.

3. BAŞVURU İŞLEMLERİ 3.1. Merkezî Sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettireceklerdir. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacaktır. 3.2. Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvurusu halk eğitim merkezi müdürlükleri tarafından kontrol edilerek alınacaktır. Başvuru işlemleri ve özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemler Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecektir. 3.3. Yurt dışında e-Okul Sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler; a. Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği dikkate alınarak denklikleri yapıldıktan sonra başvurularını Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik veya başkonsolosluk üzerinden yapacaklardır. b. Kılavuzda yer alan EK-1 “Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezî Sınav Başvuru Formu”nu eksiksiz ve doğru bilgilerle dolduracak ve yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik veya başkonsolosluk yetkililerine onaylatacaklardır. c. Yurt dışında öğrenim görüp e-Okul Sistemine kayıtlı olmayan öğrencilere ait başvuru belgeleri büyükelçilik veya başkonsolosluklarca odsgm_odydb@meb.gov.tr e-posta adresine 29 Mart 2024 tarihine kadar gönderilecektir.  Ayrıca e-posta yolu ile gönderilen başvuru belgelerinin asılları öğrenci velisi tarafından Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Emniyet Mahallesi, Milas Sokak No:8 Teknikokullar/Yenimahalle/ANKARA adresine en geç 5 Nisan 2024 tarihine kadar ulaşacak şekilde gönderilecektir. Başvuru Belgeleri; - Bir adet vesikalık fotoğraf - Geçerli kimlik belgesi fotokopisi - Onaylı denklik belgesi - EK-1 “Yurt Dışında e-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Merkezî Sınav Başvuru Formu”nun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş bir nüshası  Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik olması durumunda bu öğrenciler sınavlara giremeyeceklerdir. Faks yoluyla gelen başvurular kabul edilmeyecektir. Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını elektronik ortamdan takip edebileceklerdir.

4. BAŞVURUNUN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR Başvurular; a. Elektronik ortamdaki öğrenci bilgilerinde eksiklik, çelişki veya hata varsa, b. Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından onaylanmamışsa, c. Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik varsa geçersiz sayılacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2024 - Güncelleme: 20.03.2024 14:43 - Görüntülenme: 42
  Beğen | 0  kişi beğendi